Ota yhteyttä!

As Oy Puistokatu

As Oy Puistokatu 10-12:n mittava LVI- ja energiasaneeraus on valmis

Jyväskylän As Oy Puistokatu 10–12:n viimeisimmässä tarkastuksessa todettiin, että pian 60 vuotta vanhat putket ovat elinkaarensa päässä. - Huonosti vetävät viemärit ehtivät jo aiheuttaa muutamia tulvimisia, kertoo As Oy Puistokatu 10–12 hallituksen puheenjohtaja Ilkka Hendolin. 


Puistokatu 12Kuvassa As Oy Puistotie 10-12 Jyväskylässä

Suuri remontti

Jyväskylässä Puistokatu 10–12:ssa sijaitsevassa taloyhtiössä käynnistyi maaliskuussa 2021 mittava LVI- ja energiasaneeraus. Vajaan puolen vuoden aikana uusittiin viemäri- ja käyttövesiputket ja asennettiin uutta tekniikkaa energiakulujen pienentämiseksi. Lisäksi vanhemman talon peltikate peruskorjataan syys-lokakuun 2021 aikana. Taloyhtiön hallinnassa on kaksi eri aikakaudella rakennettua kiinteistöä: suurempi asuintalo on valmistunut vuonna 1962 ja uudempi vuonna 1997. Kahdessa talossa on yhteensä 51 asuinhuoneistoa.

Talokeskuksen LVI- ja rakennustöiden valvoja Tero Kollani on ollut mukana hankeselvityksestä ja suunnittelusta alkaen sekä vastannut koko hankkeen valvonnasta. Talokeskus on tehnyt hankkeen LVI- ja sähkö- sekä rakenne- ja arkkitehtisuunnittelut. Isännöitsijä Lari Kortelainen Isännöitsijätoimisto Esa Kortelainen Oy:stä on ollut mukana urakan suunnittelun alusta asti.

Tero Kollani_TalokeskusIsännöitsijä Lari Kortelainen ja Talokeskuksen Tero Kollani työmaalla.
Kuva: Timo Sillanpää

Keski-Suomen Kiinteistöviesti -jäsenlehti on seurannut ja kirjoittanut remontin edistymisestä ja valmistumisesta kolmessa numerossaan, jotka ilmestyvät lehden tilaajille tämän vuoden aikana. Talokeskuksen uutiskirje referoi Kiinteistöviestin juttuja. Miksi juuri tämä hanke kiinnostaa?

Kyse on mittavasta remontista. Taloyhtiö teetti vuonna 2019 Talokeskuksella hankeselvityksen, jonka lähtötilakartoituksessa ilmeni, että suurin osa märkätiloista on huonossa tai vain tyydyttävässä kunnossa. - Tammikuussa 2020 pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa hallitukselle annettiinkin avoimet valtuudet lähteä suunnittelemaan hanketta, kertoo isännöitsijä Lari Kortelainen. Ja samalla päätettiin toteuttaa molempia taloja koskeva energiasaneeraus.

Energiasaneeraus tarkoitti Puistokatu 10-12:n kohdalla sitä, että toteutetaan ns. hybridijärjestelmä, jolloin asennettiin kaksi maalämpökaivoa ja koneellinen poistoilmalämpöpumppu. Tämän rinnalla kaukolämpö jää tasaamaan kulutushuippuja.

Mitä kaikkea muuta Puistokatu 10-12:n LVI- ja energiasaneeraus sisälsi?

Käyttövesiputket uusittiin asuntojen osalta ja kylpyhuoneet uusittiin täysin. Niihin tuli uudet vesieristykset, laatoitukset ja vesikalusteet. Lisäksi kylpyhuoneiden lattioihin asennettiin vesikiertoinen lattialämmitys. Molempien talojen asuntoihin asennettiin etäluettavat mittarit sekä kylmälle että lämpimälle käyttövedelle. Tähän asti mittaus on ulottunut vain lämpimään käyttöveteen. Remontin yhteydessä parannettiin myös kiinteistön sähköjärjestelmiä. Sähköpääkeskus uusittiin ja tehtiin varauksia sähköautojen latauspisteille. Poistoilmanvaihtokoneet uusittiin ja Puistokatu 10:ssä parannettiin ilmanvaihtoa asentamalla ikkunoihin korvausilmaventtiilit.

Kuvapuistokatu  
LVI- ja rakennustöiden valvoja Tero Kollani Talokeskukselta
esittelee maalämpökaivojen sijaintia Puistokatu 10:n edustalla 

Energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet tuovat huomattavia säästöjä

Koko remontin arvo on noin 1,5 miljoonaa euroa. Investointi on pitkälle tulevaisuuteen, ja energiasaneerauksen ansiosta tulevat säästöt ovat huomattavat. Ennen saneerausta kahden talon lämmitykseen kului energiaa noin 485 MWh. Saneerauksen jälkeen kaukolämmön kulutus on arviolta 100 MWh ja lämpöpumppujen sähkönkulutus noin 90 MWh, jolloin ostoenergian kulutus putoaa laskelmien mukaan noin puoleen entisestä. Lisäksi maalämmöstä ja poistoilmasta saadaan ilmaista energiaa noin 244 MWh. 

Energia-avustusta ARA:lta

Taloyhtiöllä on mahdollisuus saada energia-avustusta enimmillään 4000 euroa asuntoa kohti, mutta kuitenkin enintään 50 % hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista. Hakemus energia-avustuksesta jätettiinkin ARA:lle hyvissä ajoin maaliskuun alkupuolella ennen töiden aloittamista. Myönteinen päätös saatiin toukokuussa jätettyjen lisäselvitysten jälkeen kesäkuussa. – ARA myönsi energia-avustusta noin 44 600 euroa. Avustus koskee vain vanhempaa taloa, jonka E-luku paranee ARA:n edellyttämällä tavalla, isännöitsijä Kortelainen kertoo.  

 

Viimeisimmät julkaisut