Ota yhteyttä!

Maalämpöosaamista Jyväskylässä!

korjausrakentaminen, Taloyhtiö, Talokeskus, Energiaremontti

Lämmitysjärjestelmien suunnittelussa haetaan aina taloudellista säästöä ja ympäristöä vähiten kuormittavaa ratkaisua.

Jokainen talo on erilainen – myös lämmitysjärjestelmissä

Maalämpö on nykyään erittäin suosittu lämmitysmuoto, koska se saattaa tulla ajan myötä edullisemmaksi verrattuna öljy- ja sähkölämmitykseen sekä kaukolämpöön. Myös ympäristönäkökulma vahvistuu jatkuvasti maalämmön puolesta. Kesällä maalämpökaivoa voi käyttää myös viilennykseen. Uusiutuvana ja puhtaana energianlähteenä maalämpö on kestävä valinta, etenkin hybriditoteutuksena, kun taloudellisen maalämmön rinnalle saadaan kaukolämmön toimintavarmuutta.

Energia-avustukset vauhdittavat

ARAn energia-avustukset ovat vauhdittaneet taloyhtiöiden vaihtoehtoisten energiamuotojen tarkastelua, kun arvokkaisiin investointeihin on alkanut saada merkittävää tukea. Kun nykyinen lämmitysjärjestelmä alkaa lähestyä teknisen käyttöikänsä loppua, maalämpö, luonnon oma lämpövarasto, on noussut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Ratkaisu on aina tapauskohtainen. Osa uudistaa vain kaukolämpökeskuksen, osa korvaa vanhan järjestelmän maalämpöä tai poistoilmaa hyödyntävällä lämpöpumppuratkaisulla, ja joissakin tapauksissa taloyhtiö haluaa maalämmön kaukolämmön rinnakkaisjärjestelmäksi.

Talokeskuksen hankesuunnittelussa kartoitetaan paras, energiatehokkain ja taloudellisesti järkevin vaihtoehto. Viime aikoina Jyväskylän talousalueella Talokeskuksella on ollut työn alla huomattava määrä kokonaan tai osin maalämpöön siirtyviä taloyhtiöitä. - Olemme olleet isossa osassa mukana suunnitteluissa ja valvottu toteutuksia, toteaa Talokeskuksen aluepäällikkö Juha-Pekka Hakkarainen.

 

2ea6699272b368a44981ad42fa2b8454Kohteen energiakaivon poraus on käynnissä.

20210915_145116 Maalämpökaivoja porataan kerrostalokohteissa useita kappaleita

Kovaa osaamista ja pitkäaikaista kokemusta

Talokeskuksella on vahva tietämys ja yli 20 vuoden kokemus jyväskyläläisten eri lämmitysjärjestelmien suunnitteluista ja toteutuksista. - Perehdymme ja syvennymme yksilöllisesti kunkin taloyhtiön energiankulutuksen ja kiinteistön talotekniikan ominaisuuksiin ja lukemiin, ja niiden perusteella teemme tarkat talokohtaiset elinkaarilaskelmat, kertoo Talokeskuksen LVI- ja rakennustöiden valvoja Tero Kollani. - Pitää ottaa huomioon, että kullakin taloyhtiöllä on oma kokonaisuutensa, kuten lämmitysjärjestelmä, ilmanvaihto, patteriverkosto, käyttövesiverkosto jne. Tontin sijainti, koko ja moni muu asia vaikuttaa ratkaisevasti eri vaihtoehtoihin. Jotta kuhunkin kiinteistöön saadaan järkevin ja kokonaistaloudellisin ratkaisu, pitää tarkkaan tutkia ja suunnitella erikseen. Ei voi vaan kopioida muiden tietoja ja toteutuksia ja sitten suoraan soveltaa niitä toisen taloyhtiön kohdalla, vaan joka kerta on tehtävä erittäin seikkaperäiset selvitykset ja tarkat laskelmat, Kollani painottaa.

Urakoitsijat luottavat

Joissakin taloyhtiökohteissa urakoitsija hoitaa itsenäisesti lämmitysjärjestelmäprojektin. Tuolloin Talokeskus on useinkin pyydetty mukaan. – Taloyhtiöt ovat pyytäneet meitä hakemaan ja tarkastelemaan eri tarjouksia, tulkitsemaan laskelmia ja arvioimaan niiden hintatasoa. Urakoitsijat ovat myös teettäneet meillä suunnitelmat, koska heillä on tarve saada laitteisto oikein suunniteltua ja taata toimintavarmuus. Urakoitsijoille on tehty myös suunnittelua tällaisissa hankkeissa, kun urakoitsijat myyvät järjestelmiä avaimet käteen -palveluna. Ja samalla olemme usein valvoneet toteutuksetkin. Siinä luotetaan Talokeskukseen laajaan osaamiseen ja kokemukseen, kertoo Hakkarainen. 

Herkkyystarkastelu tuo varmuutta tulevaisuudesta

Talokeskuksessa lasketaan skenaariot mm. kaukolämmön hintakehityksestä. Herkkyystarkastelut tehdään vaihtoehtoisilla energianhinnan kehityksillä. Niillä nähdään, mikä vaikutus eri hinnankehityksillä on. Jyväskylässä kaukolämmön hinta ei ole noussut niin korkealle kuin esim. pääkaupunkiseudulla, missä hinnankorotukset ovat olleet rajuja. - Jyväskylässä kaukolämmön hinta on onneksi pysynyt samana jo runsaat yli kuusi vuotta, Kollani kertoo huojentuneena. 

jyväskylänjuttuuutiskirjelokakuuLämmönjakohuoneen maalämpöpumput ovat asennusvaiheessa. Tässä kohteessa toteutetaan maalämpöjärjestelmä yhdistettynä poistoilman lämmöntalteenottoon

Paljon olisi tekemistä

Valitettavasti aiempina vuosina Jyväskylän talousalueella on asennettu sellaisiakin lämmitysjärjestelmiä, jotka eivät aina ole toimineet ihanteellisella tavalla. Selvitykset ja mitoitukset ovat saattaneet olla jonkin verran puutteellisia ja mahdollisesti ihan se viimeisin tieto ei ole ollut käytettävissä. - Tuolla taitaa olla paljonkin toteutuksia, jotka kaipaisivat tarkempaa tarkastelua – ja mahtaa sitä rahaakin palaa taloyhtiöillä taivaan tuuliin, kauhistelee Hakkarainen.

Onnistuneet hankkeet puhuvat puolestaan

Tehdyt hankkeet ovat onnistuneet hyvin. Maalämpö- ja hybridihankkeita on tarkasteltu myös energiayhtiö Alvan kanssa. Valmistelemme hybridijärjestelmistä kannattavuuslaskelmat, joiden perusteella selvitämme järjestelmien elinkaarikustannukset. Niiden pohjalta taloyhtiö tekee päätöksensä tulevista järjestelmistä. - On tullut todella paljon myönteistä palautetta. Asiakkaat kokevat, että Talokeskus on luotettava toimija ja homma hoituu. Palautteet tuntuvatkin parhaimmilta silloin, kun ne tulevat perästä päin, ja kun arvioidut säästöt ovat toteutuneet käytännössä. Silloin on onnistuttu siinä, mitä on lähdetty hakemaan, Kollani iloitsee. 

Käy lukemassa case mittavasta maalämpöprojektista!