Ota yhteyttä!

Lahdessa palokunnantaulut pelastavat

Blogi, korjausrakentaminen, Taloyhtiö, Talokeskus, Uutiset, Turvallisuus

Astuessasi lahtelaisen kerrostalon porraskäytävään tulee yleensä ensimmäisten joukossa seinällä vastaan palokunnantaulu. Monelle toispaikkakuntalaiselle tämä voi olla uusi tuttavuus ja aiheuttaa ihmetystä. Mikä siis on palokunnantaulu?

Palokunnantaulun tuoma hyöty voi pelastaa hengen lisäksi rakennusta suuremmilta vaurioilta sekä suojata myös muuta omaisuutta. 

Lahdessa kerrostalon rakennusluvan ehtoihin sisältyy saneerauksen yhteydessä tai uutta rakentaessa ehto palokunnantaulusta. Palokunnantaulun tulee sijaita lähellä pääsisäänkäyntiä ja siihen pitää olla merkittynä tietoja, jotka pelastushenkilöstö näkee heti saavuttuaan paikan päälle. Taulusta löytyy heille tärkeimmät tiedot, jotka ovat kiireessä arvokkaita, etenkin jos ihmishenkiä on vaarassa. Myös rakennusta ja irtaimistoa pyritään suojelemaan enimmiltä vahingoilta. Taulu ei palvele ainoastaan palokuntaa, vaan siitä voi olla apua myös sairaskuljetuksissa tai muissa hätätapauksissa. Myös asukkaille taulussa on tärkeää tietoa.  

Palokunnantaulua varten pitää tutkia myös pelastustiet ja niiden toimivuudet. Myös savunpoisto tulee saattaa kuntoon, jos sitä ei ole aiemmin tehty. Rakennusluvassa nämä ovat yleensä mainittu, joten viimeistään saneerausvaiheessa ne vaaditaan, jos niitä ei ole ennen ollut. Välillä tulee tilanteita, ettei pelastusteille ole tilaa ja silloin tutkitaan voiko esimerkiksi parvekkeille tehdä poistumisluukkuja tai löytyykö jokin muu vaihtoehto. Aina niitä ei vanhoihin rakennuksiin löydy ja silloin pelastautuminen tai pelastaminen ulkokautta ei välttämättä onnistu.

palokunnantaulu_muokattu3 Talokeskuksen suunnitteluassistentti Tanja Nenonen Lahdesta ja yksi hänen piirtämistään palokunnantauluista  Asunto Oy Liipolankartanolle.

Lahdessa palokunnantauluja alettiin vaatia vuoden 1996 kohtalokkaan tulipalon jälkeen, jossa menehtyi kaksi henkilöä. Pelastustoiminta oli tuossa kohteessa silloin erittäin hankalaa mm. pelastustielle pysäköidyn auton vuoksi, mutta myös porrashuoneen savunpoistoon liittyvien tietojen puuttuessa, eikä savunpoistoluukkua löydetty savussa. Tuolloin pelastuslaitos sopi yhdessä Lahden rakennusvalvonnan kanssa, että molemmat viranomaiset huomioivat tätä asiaa omassa toiminnassaan ja edistävät tätä kautta pelastustoiminnan mahdollisuuksia. Vuodesta 2004 lähtien tätä käytäntöä levitettiin Lahdesta myös muihin Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen toimialueiden kuntiin ja sitä on silloin tällöin esitelty myös muille pelastuslaitoksille, ja tiedon lisääntyessä se on hiljalleen levinnyt muille alueille. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla palokunnantaulujen teettäminen on kuitenkin vielä lähinnä taloyhtiöiden omassa harkinnassa. Onnettomuushetkellä niiden hyöty voi kuitenkin olla korvaamaton.

Opastetaulu helpottaa ja nopeuttaa pelastustoimintaa

Päijät-Hämeen Pelastuslaitos on laatinut ohjeet palokunnantaulua varten. Samassa yhteydessä mainitaan lisäksi opastetaulu. Kahdelle tai useammalle samalla tontilla olevalle rakennukselle tulisi olla tonttiopastetaulut. Erityisesti, jos osoitemerkinnät eivät näy selkeästi kadulle, on opastetaulu syytä asentaa. Opastetauluilla helpotetaan ja nopeutetaan pelastustoimintaa ja se antaa myös infoa asukkaille ja heidän vierailijoilleen. Opastetauluun on helppo lisätä mm. paikoitusalueiden tiedot, jolloin ulkopuolisten ei tarvitse turhaan etsiä mahdollisia vieraspaikkoja.

Talokeskuksen Lahden toimistolla on vankka kokemus palokunnantauluista

Talokeskuksen Lahden toimiston suunnitteluassistentti Tanja Nenosella on kokemusta palokunnantaulujen tekemisestä. Hän on piirtänyt niitä vuosien varrella useita, eikä opastetaulutkaan ole vieraita. Joissain kerrostaloissa voi olla useitakin porrashuoneita ja jokaiseen niistä tarvitaan oma taulunsa, myös pienkerrostaloihin taulu on tehtävä. 

– Palokunnantauluja alkaa Lahdessa olla jo lähes jokaisessa kerrostalossa, viimeistään niitä lisäillään saneerauksen tullessa ajankohtaiseksi, ja vanhoistakin tauluista osaa päivitellään sitten, jos jotain tietoja oleellisesti muuttuu, kertoo Tanja. - Suurin osa isännöitsijöistä on hyvin perillä taulujen ja opasteiden vaatimuksista ja monesti ne mainitaan tarjouspyynnöissäkin.

 

Onko väestönsuojanne tiivis ja turvallinen?
Tutustu väestönsuojan kattavaan tarkastuspalveluumme >