Ota yhteyttä!

Valvonnan merkitys korostuu, kun työmailla tulee yhtäkkisiä muutoksia

Blogi, korjausrakentaminen, Taloyhtiö, Referenssi, Valvonta

Lahdessa vesitornin kupeessa sijaitsee vuonna 1964 rakennettu seitsemänkerroksinen asuinkerrostalo Asunto Oy Jallen Torni, jossa on yhteensä 28 asuinhuoneistoa. Talon sähköjärjestelmät olivat alkuperäiset ja käyttövesijohdot oli uusittu kupariputkella 2002, mutta niissä oli ollut jo vuotoja. Viemärit oli pinnoitettu ruiskuvalumenetelmällä vuonna 2013.  

Toteutettiin sähkö- ja osittainen käyttövesijohtosaneeraus 

Saneerauksessa uusittiin sähköt huoneistojen ryhmäkeskuksille asti. Samalla vaihdettiin pistorasiat ja katkaisijat. Käyttövesiputkistot uusittiin huoneistovesimittareille asti ja vesimittarit etäluettaviksi. Viemäreille ei tehty tässä remontissa mitään, sillä niissä on käyttöikää vielä jäljellä. Asunnoissa ei tehty muilta osin remontteja. Porraskäytävään ja muihin yleisiin tiloihin tehtiin nousukoteloiden lisäksi pintaremonttia, samalla uusittiin sähköjä ja valaistusta. 

Lisättiin lämmöntalteenotto 

Lämmöntalteenotto ei kuulunut alkuperäiseen tilaukseen, mutta sen lisäämiseen kaukolämmön rinnalle päädyttiin, kun asia nousi keskustelujen kautta esiin ja sen ajateltiin säästävän taloyhtiön kustannuksia tulevaisuudessa. Näin ollen aluksi suunniteltu hissin saneeraus päätettiin siirtää myöhemmäksi, hissin vielä hyvän kunnon vuoksi. 

Koko paketti samasta paikasta 

Suunnitteluun valittiin Talokeskus, ja valvonta päätettiin ottaa samalta taholta. - Tämä nähtiin kokonaisuuden hallintaa helpottavaksi tekijäksi, kun koko paketti tulee samasta paikasta, toteaa Asunto Oy Jallen Tornin hallituksen puheenjohtaja Eero Vaara. 

20220208_160509As Oy Jallen Tornin hallituksen puheenjohtaja Eero Vaara ihailee tyytyväisenä käyttövesiputkiston uusimisen yhteydessä uudistunutta lämmönjakohuonetta.

Työmaavalvonnalla on suuri merkitys 

Talokeskuksen Ari Salovaara hyppäsi valvojan saappaisiin kesken saneerauksen, edellisen valvojan jouduttua sairauslomalle kesken projektin. Salovaara on aiemmin toiminut Talokeskuksella tarkastuspalveluiden puolella, mutta uuden mahdollisuuden tullessa kohdalle ja talon sisäisten muutosten ansiosta siirtyminen uusiin työtehtäviin onnistui näppärästi, kun koulutus alalle löytyi jo muutenkin. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Eero Vaaran mukaan työmaavalvojan vaihto sujui ongelmitta, eikä hän kokenut sitä hankalaksi. – Kumpikin valvoja oli mielestäni alansa tunteva ammattilainen ja osasi tarttua urakkaan omalla persoonallaan. Valvojasta riippumatta molemmat osasivat prosessissa tuoda esiin niitä oikeita seikkoja, joihin piti kiinnittää huomio ja kommunikaatio oli sujuvaa.  

20220201_142528 kopio-1Talokeskuksen rakennustekniikan asiantuntija Ari Salovaara As Oy Jallen Tornin lämmönjakohuoneessa. 

- Viestintä taloyhtiölle päin sujui pääsääntöisesti ajanmukaisesti, vain lattiamateriaalin vaihtoehtojen esittely ja oikean värin hankinnan vaikeus yllätti, Vaara muistelee. Materiaalipulan takia urakoitsija oli muuttanut porrashuoneen lattialaatan värin ilman taloyhtiön hyväksyntää ja uusi väri huomattiin vasta jo osittaisen asentamisen jälkeen. Uusi lattia oli selvästi vaaleampi, mitä alkuperäinen hyväksytty malli. Vaaleammassa lattiassa tahrat ja naarmut näkyvät selkeämmin ja vaatii mahdollisesti siksi enemmän huoltoa ja puhtaanapitoa.  

Ari Salovaaran mukaan tällaisissa monimuotoisissa urakoissa työmaavalvonnalla on suuri merkitys, niin ajallisen kuin töiden oikean järjestyksen sekä työn laadun kannalta, jotka kaikki vaikuttavat omalta osaltaan myös taloudelliseen lopputulokseen, katsotaan sitä taloyhtiön tai urakoitsijan näkökulmasta. Urakoitsijalta on saatava tietoa riittävän ajoissa, jos esim. materiaalien toimituksissa on hankaluuksia tai ne poikkeavat suunnitelmista, jotta tilaaja saa tiedon myös riittävän ajoissa ja pystyy reagoimaan tilanteisiin. 

Valvonnassa ennakointi estää turhat virheet ja varmistaa hankkeen onnistumisen 

Arille tämä projekti opetti sen, miten suunnitelmiin pitäisi ehtiä tutustumaan hyvissä ajoin ennen projektin alkamista, jotta ehtii sisäistämään, mitä kyseisessä projektissa tehdään ja pystytään reagoimaan riittävän ajoissa mahdollisiin ongelmatilanteisiin. Valvojana toimiminen on vaativaa ja vastuullista työtä, jolla varmistetaan työn laatu ja sopimusten mukaisuus, seurataan ajan käyttöä, toimitaan tilaajan ja urakoitsijan välisenä yhteyshenkilönä ja pyritään ennalta ehkäisemään virheiden ja ongelmien syntymistä. 

Asunto Oy Jallen Tornin saneeraus saatiin päätökseen syksyllä 2021. Lattiamateriaalin väri on ainoa suurempi jälkikäteen asukkaita puhuttanut asia ja siinäkin urakoitsija on luvannut ottaa vastuuta. Pääsääntöisesti taloyhtiön asukkaat suhtautuivat remonttiin positiivisesti ja olivat varsin tyytyväisiä lopputulokseen.