Parvekeremontti - kevyt korjaus, perusteellinen korjaus vai kokonaan uusi parveke

Parvekeremontti

Parvekkeiden peruskorjaus on tarpeen rakenteesta riippumatta 15 – 20 vuoden välein. Huoltotoimenpiteinä 5 – 10 vuoden välein parvekkeille tehdään puu- tai metalliosien huoltomaalamista ja parvekepinnan uusimisia. Betoniparvekkeissa kevyt korjaus tarkoittaa pintojen puhdistamista, maalaamista ja pinnoittamista. Tällöin parvekkeiden rakenteisiin ei vielä puututa, eikä parvekkeelle tehdä käytännössä muutoksia. Parvekkeiden rakenteet vaativat raskaampia korjaustoimenpiteitä, kun niissä alkaa olla paljon betoni- ja teräsvaurioita. Raskaassa korjauksessa kaikki vaurioituneet parvekerakenteet puretaan ja uusitaan.

Oikean korjaustavan valinta edellyttää parvekkeen kuntotutkimusta, jossa rakenne ja vauriot varmistetaan poranäytteillä, joista tutkitaan vaurioiden laajuus. Parvekkeiden kuntoa kannattaa tutkia viimeistään 20 vuoden iässä ja silloin voidaan tehdä periaatepäätös, miten parvekkeita aiotaan peruskorjata. Yksi vaihtoehto on käyttää parvekkeen rakenteet loppuun ja korvata parveke aikanaan kokonaan uudella parvekkeella. Toinen vaihtoehto on tehdä riittävän ajoissa kevyempiä korjauksia, joilla parvekkeiden käyttöikää voidaan maksimoida. Ennemmin tai myöhemmin on tehtävä joko raskaampi korjaus tai uudet parvekkeet

Parvekeremontin suunnittelu

Parvekeremontin suunnittelu on kokonaisuus, jossa lähtökohtana on aina kuntotutkimuksella selvitetty tarvittava korjausten laajuus. Sen jälkeen hankesuunnittelun aikana selvitetään rakennusvalvonnan vaatimukset, mahdolliset vaihtoehdot ja tehdään suositus yhtiökokouksen hyväksyttäväksi. Hankesuunnitteluun voi sisältyä luonnoksia ja havainnekuvia uusista parvekekaiteista tai kokonaan uusista parvekkeista.

Kun vaihtoehto on valittu, aloitetaan toteutussuunnittelu, johon sisältyvät arkkitehtisuunnitelmat ja rakennesuunnitelmat. Lisäksi usein lisätään pistorasioita tai valaistusta, tähän tarvitaan mukaan sähkösuunnittelijaa. Parvekeremontti vaatii usein rakennusluvan, joten hankkeessa on oltava pääsuunnittelija, joka huolehtii lupa-asioista. Pääsuunnittelijana toimii käytännössä usein arkkitehti, joten suunnitteluryhmä voidaan pitää kohtuullisen pienenä.

Käytännössä lähes aina parvekeremonttien yhteydessä kaikkiin parvekkeisiin asennetaan myös parvekelasitukset. Lasituksella parvekkeiden käyttöikää ja käytettävyyttä ympärivuoden parannetaan.

Kokonaan uusien parvekkeiden suunnittelu

Kokonaan uudet parvekkeet tulevat kyseeseen, kun nykyiset parvekkeet ovat käyttöikänsä päässä ja taloyhtiössä halutaan parantaa parvekkeiden käytettävyyttä. Tällöin hankesuunnittelun aikana selvitetään rakennusvalvonnan vaatimukset ja tekniset toteutustavat. Havainnekuvat uusista parvekkeista helpottavat ratkaisuiden valintaa ja taloyhtiön päätöksen tekoa.

Hankesuunnittelun jälkeen toteutussuunnitteluun osallistuvat arkkitehti, rakennesuunnittelija ja sähkösuunnittelija tarpeen mukaan. Suunnitelmat laaditaan kattamaan kaikki työvaiheet vanhojen parvekkeiden purkutöistä uusien parvekkeiden asentamiseen materiaaleineen. Uudet parvekkeet ovat vanhojen peruskorjaamista jonkin verran kalliimmat, mutta lisähinnan myötä parvekkeiden koko yleensä kasvaa ja ne lasitetaan, jolloin niiden käytettävyys ympärivuoden paranee.

Lisätietoja parvekeremonteista antavat arkkitehtimme.

Lisätietoja

Susanna Kinnunen
suunnittelupäällikkö
Helsinki
Puh. 044 764 4205

Susanna Halla
aluepäällikkö
Lahti
Puh. 044 716 9432

Juha-Pekka Hakkarainen
aluepäällikkö
Jyväskylä
Puh. 043 825 5605

 

Ota yhteyttä

Täytä oheinen lomake tai lähetä tarjouspyyntösi sähköpostilla Susanna Kinnunen.


CAPTCHA image

Lomakkeen lähettäminen saattaa kestää hetken. Tiedot tallentuvat suoraan järjestelmäämme. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.