Ota yhteyttä!

Sata vuotta kiinteistöjen huolenpitoa

Uutinen, Talokeskus

 

Suomen Talokeskus Oy on Suomen vanhin toiminnassa oleva insinööritoimisto. Sata vuotta marraskuun 27. päivänä täyttävälle yritykselle ei tule enää korjausrakentamisessa juurikaan eteen asioita, joita se ei olisi joutunut jo aiemmin ratkaisemaan. Vuosikymmenien aikana Talokeskukseen on kertynyt laaja ja syvällinen näkemys kiinteistöproblematiikasta ja korjausrakentamisesta.

”Tunnemme olemassa olevan rakennuskannan, vanhat rakennustavat ja vauriomekanismit sekä korjausmenetelmät”, sanoo Talokeskuksen toimitusjohtaja Anssi Väätäinen.

Nykyään 65 henkeä työllistävällä toimistolla on osaamista kaikilta rakennus- ja talotekniikan osaamisalueilta ja riittävän leveät hartiat viedä maaliin isojakin hankkeita. Asiakas saa täyden palvelun remontteihinsa kuntoarvioinnista suunnitteluun ja kilpailuttamisesta projektien valvontaan saakka.  

Korjausrakentamisen osuus Talokeskuksen liikevaihdosta on noin 60 prosenttia. Uudisrakentamisessa sillä on infra- ja talonrakentamiseen sekä muun muassa huoltovarmuuteen liittyviä suunnittelu- ja valvontakohteita.

Kaksi kolmasosaa toimeksiannoista tulee taloyhtiöitä ja asiakkaina on paljon taloyhtiöitä, joille yritys on tehnyt töitä kymmeniä vuosia. Kolmannes asiakkaista on rakentamisen ammattilaisia, pääasiassa rakennusliikkeitä sekä kunnallisia vuokrataloyhtiöitä ja yksityisiä asuntosijoitusyhtiöitä. Niiden osuus liikevaihdosta on kuitenkin puolet projektien suuremman koon takia.

 

Kiinteistönomistajien tarpeita palvellen

Yritykset, jotka ovat yltäneet sadan vuoden ikään pääosin samalla omistajataustalla, ovat harvinaisia. Talokeskus on perustettu ja sitä on kehitetty kunkin aikakauden kiinteistönomistajien tarpeisiin. Suomen Kiinteistöliitto jäsenyhdistyksineen omistaa nykyäänkin 95 prosenttia Talokeskuksesta. Paikallisyhdistyksiin kuuluu noin kolmannes Suomen 90 000 asunto-osakeyhtiöstä.

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja ja Talokeskuksen hallituksen jäsen Harri Hiltunen uskoo, että kiinteistönomistajien edunvalvontajärjestönä Kiinteistöliitto tuo lisäarvoa Talokeskuksen toiminnalle. ”Asiakkaat arvostavat sitä, että yritys on olemassa vielä senkin jälkeen, kun perävalot ovat kadonneet näkyvistä.”

Talokeskus puolestaan laajentaa liittoyhteisön palvelutarjontaa. Yhtiöstä saaduilla osinkotuotoilla on ollut myös merkittävä rooli Kiinteistöliiton ja sen jäsenyhdistysten toiminnan rahoittamisessa.

 

Kykyä nähdä muutoksen paikkoja    

Talokeskuksen hallituksen puheenjohtaja Timo Niemisellä on 35 vuoden kokemus rakennusalan johtotehtävistä. Hänen mukaansa Talokeskuksessa on oltu aina alan eturivissä ja valmiina suuntaamaan toimintaa uusille poluille ja reagoimaan nopeasti muutoksiin.

”Jo toimintansa alussa yhtiö alkoi laatia erilaisia käyttöoppaita, harjoitti isännöintiä ja tarjosi lämmöntarkkailua kiinteistöille. Sota-aikana yhtiö organisoi halkoja talojen lämmitykseen ja 2000-luvulla se on ollut kehittämässä taloyhtiöille kiinteistöjen kuntoarviomallia ja sähköistä huoltokirjaa. Yhtiö oli myös ensimmäisten joukossa tekemässä sähköautojen lataukseen liittyviä kartoituksia taloyhtiöille.”    

Kaiken muun ohella Talokeskus on toiminut kasvualustana muille yhtiöille. Sen spin-offeja on muun muassa Suomen Kiinteistölehteä julkaiseva Kiinteistömedia. Pitkät työurat ovat leimallisia Talokeskukselle, mutta se on toiminut myös kasvattajaseurana, josta on haettu konsultoinnin opit toimialalle.

2010-luku oli Talokeskukselle voimakasta kasvun aikaa ohjelmistoliiketoiminnan ansiosta. Ohjelmistokehitys myytiin vuosikymmenen lopulla riskien vähentämiseksi. Sen jälkeen on lakkautettu maakuntatoimistot ja oikaistu vinoutunutta henkilöstörakennetta keventämällä hallintoa.

”Nyt tavoitteena on varmistaa suunnittelu- ja konsultointitoiminnan kehitys ja kilpailukyky”, Hiltunen sanoo.

 

Markkinoilla on nyt tilaa korjaushankkeille

Väätäinen sanoo, että rakentaminen ei ole tasaisesti kulkeva toimiala, vaan alalla menee joko liian hyvin tai liian huonosti. Ja vaikka juuri nyt menee heikommin, niin tästäkin vielä noustaan. Talokeskuksella on tälläkin hetkellä rekrytointitarvetta, koska jotkin palvelut, kuten taloyhtiöiden korjausrakentamisen suunnittelu, vetävät edelleen.

Väätäisen mukaan taloyhtiöille on syntynyt koronapandemiasta ja Ukrainan sodasta johtuen huomattavan paljon lisää korjausvelkaa. Samalla suuri määrä 1970-luvun lähiötaloja on tullut 50 vuoden ikään, jolloin ne vaativat isoja taloteknisiä remontteja. Tämän patouman purkautuminen tulee jossain vaiheessa vääjäämättä johtamaan markkinoiden ylikuumenemiseen.

Koska markkinoilla on nyt tilaa korjaushankkeille, hän kannustaa taloyhtiöitä ainakin valmistelemaan hankkeitaan niin, että ne voivat reagoida heti, kun sopiva aloitushetki koittaa.

”Myös pienemmät korjaukset kannattaa hoitaa kuntoon, jotta rakennukset eivät menisi ihan rempalleen parempia aikoja odotellessa.”

 

Lisätietoja:

Anssi Väätänen, toimitusjohtaja, Suomen Talokeskus Oy, puh. 040 540 2621 ja anssi.vaatainen@talokeskus.fi

Timo Nieminen, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Talokeskus Oy, puh. 0400 424 552 ja timo.j.nieminen@outlook.com

Harri Hiltunen, hallituksen jäsen, Suomen Talokeskus Oy, puh. 050 551 1295 ja harri.hiltunen@kiinteistoliitto.fi

 

Vuonna 1923 perustettu Suomen Talokeskus Oy on Suomen vanhin toiminnassa oleva insinööritoimisto ja korjausrakentamisen pioneeri. Se tarjoaa tuhansien projektien kokemuksella huolenpitoa kiinteistön koko elinkaarelle. Yrityksen tavoitteena on nostaa kiinteistöjen arvoa oikein valituilla ja oikea-aikaisilla korjaustoimenpiteillä ja varmistaa korjausprojektien onnistuminen ilman murheita.  

Talokeskus on erikoistunut kiinteistöjen kuntotutkimuksiin, korjaus- ja uudissuunnitteluun sekä rakennuttamiseen ja valvontaan. Yrityksen liikevaihto on noin 7 miljoonaa euroa ja se työllistää lähes 70 asiantuntijaa rakennus- ja talotekniikan eri aloilta. Pääasiallinen toimialue on Etelä-Suomi. Talokeskuksen omistaa Suomen Kiinteistöliitto jäsenyhdistyksineen. Lue lisää www.talokeskus.fi

 

Lue lisää Talokeskuksen historiasta >