/

Suomen Talokeskus mukana Helsigin Sanomien  Taloyhtiö-liitteessä 18.9.2020.

 

 

 

/

Tutkimus: jopa yli 60 % taloyhtiöistä ongelmissa kevään yhtiökokouksen kanssa – kokouksen siirtäminen lisää osakkaiden taloudellisia riskejä epävarmassa tilanteessa

Monella taloyhtiöllä on kevään edetessä kiperä päätös yhtiökokouksen osalta; pystytäänkö kokous järjestämään vai joudutaanko päätöksentekoa siirtämään myöhäisempään ajankohtaan.

Kokouksen siirtämisestä voi seurata osakkaille ikäviä yllätyksiä, kuten takautuvasti perittäviä vastikkeiden korotuksia tai merkittäviä muutoksia asumiseen putkiremonttien ja muiden korjaushankkeiden viivästymisen vuoksi.

Hallituksen viime torstaina antama lakiesitys mahdollistaa kokouksen siirtämisen syyskuulle. Lakiin ei kuitenkaan ole tulossa muutosta pelkän etäkokouksen laillisuudesta, vaan kokoukselle on edelleen oltava myös fyysinen osoite. Pelkkä digiloikka ei siis yksin riitä, vaan kokousta järjestäessä on otettava huomioon fyysistä kokoontumista koskevat määräykset.

Suomen Kiinteistöliiton tekemän tutkimuksen mukaan lähes 65 % taloyhtiöistä on siirtämässä kokousta tai ei vielä tiedä miten menettelee.

– Laki lähtee siitä, että yhtiökokous on järjestettävä jollakin tapaa. Lykkäys tuo joillekin taloyhtiöille onneksi ainakin lisää aikaa miettiä vaihtoehtoja, sillä kuten tutkimuksenkin tulokset vahvistavat, suuri osa taloyhtiöistä ei tiedä miten kokouksen voisi turvallisesti järjestää poikkeusoloissa, sanoo Suomen Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Nyt tilanteeseen helpotusta tuo Kiinteistöliiton pääomistama Suomen Talokeskus Oy, joka on lanseerannut avuksi lähi- ja etäkokousta yhdistävän palvelun.

Yhtiökokous onnistuu myös normaalissa aikataulussa

–  Hyvää hallintokulttuuria on toimia ensisijaisesti vastuullisesti ja ihmisten turvallisuus huomioiden. Vastuullisuutta on pohtia myös kaikki mahdolliset vaihtoehdot ja valita taloyhtiön näkökulmasta paras ajankohta kokouksen järjestämiselle, sanoo Pynnönen.

Etäkokoustyökaluja markkinoilla on paljon, mutta useassa taloyhtiössä digiloikka on vielä ottamatta. Haasteen aiheuttaa myös lain vaatimus fyysisestä paikasta sekä äänestäminen digiympäristössä. Suomen Talokeskus Oy on aloittanut yhteistyön taloyht.io -palvelun kanssa ja kehittänyt kokousta.fi -palvelun, jonka avulla jokainen taloyhtiö pystyy järjestämään yhtiökokouksensa poikkeusaikoina.

– Talokeskuksella on pitkä historia myös kriisiajassa toimimisessa. Esimerkiksi sota-aikana autoimme osakkaitamme halkojen hakkaamisella. Nyt korona-poikkeusoloissa haluamme pitää taloyhtiöiden toimintakyvyn kunnossa tukemalla kokousten järjestämistä, kertoo Suomen Talokeskus Oy:n toimitusjohtaja Jonatan Rimon.

Rakennushankkeiden viivästyminen ei kenenkään etu

Seuraavan tilikauden vastikkeista ja talousarviosta päättämisen lisäksi yhtiökokouksissa käsitellään mahdolliset kunnossapito-, korjaus- ja rakennushankkeet. Osassa hankkeiden lykkääntyminen aiheuttaa suoraan ylimääräisiä riskejä ja kuluja kiinteistölle ja osakkaille. Samalla vaarana on, että poikkeusajan jälkeen suuri osa hankkeista käynnistyy samanaikaisesti.

– Jos yli puolet yhtiökokouksista siirtyy ja päätöksiä ei saada, niin on aivan realistinen uhka, ettei rakennushankkeille löydy vapaata tekijää toivotussa aikataulussa. Viivästykset myös nostavat näin hankkeiden hintaa, sanoo Rimon.

Lisätietoja: Jonatan Rimon, toimitusjohtaja, Suomen Talokeskus Oy, 050 460 6030 / jonatan.rimon@talokeskus.fi

Kokousta.fi auttaa taloyhtiöitä järjestämään yhtiökokoukset helposti myös poikkeusaikana. Palvelua ylläpitää Suomen Talokeskus Oy yhdessä taloyht.io:n kanssa. Lisää palvelusta osoitteessa: www.kokousta.fi

Suomen Talokeskus Oy on yksi Suomen vanhimmista toimivista yrityksistä ja sen päätoimialaa on korjaus- ja uudisrakentamisen suunnittelu, rakennuttaminen ja valvonta ja kunnossapito. Yrityksen pääomistaja on Suomen Kiinteistöliitto.

Taloyht.io tarjoaa taloyhtiöille arkea helpottavia digitaalisia palveluita.

 

/

Suomalaiset taloyhtiöt suhtautuvat putkiremonttiin kaksijakoisesti. Vajaa puolet taloyhtiöistä ennakoi remontteja ja reilu puolet ei. Ennakoimalla putkiremontin ajankohdan taloyhtiöllä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten putkiremontin rahoitus järjestetään. Yleensä putkiremontin kustannukset voidaan pitää kurissa, kun putkiremontin suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin.

Putkiremonttibarometrin mukaan yli puolet taloyhtiöistä käynnistää putkiremontin kuitenkin vasta silloin, kun putket vuotavat tai märkätilat ovat vaurioituneet. Kun putkiremontti tulee ikään kuin ”yllätyksenä”, taloyhtiön mahdollisuudet vaikuttaa putkiremontin rahoitukseen ovat rajalliset. (more…)

/

Taloyhtiön hallituksen toimintaa ohjaavat vuosittaiset toiminnat: kustannusten seuraaminen, välttämättömät huoltotoimet ja erilaiset vuosikorjaukset. Näiden lisäksi hallituksen keskeinen tehtävä on ennakoida tulevia korjaushankkeita ja pohtia taloyhtiön tulevaisuutta. Suurin osa, yli 3.8 miljoonaa, suomalaisista asuu omistusasunnossa. Omistusasuntojen lisäksi yli 250 000 suomalaista omistaa sijoitusasuntoja. Varsin monella on siis hallussaan osakkeita taloyhtiöistä, joita Suomessa on noin 90 000. Näiden osakkeiden arvolla on merkittävä vaikutus omistajien talouteen. Siksi on erityisen tärkeää olla perillä asioista, joihin voi itse taloyhtiössä vaikuttaa. (more…)

/

Suomen Talokeskus Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty OTM Jonatan Rimon. Uudessa tehtävässään hän aloittaa viimeistään helmikuussa 2019. Rimon on aiemmin toiminut Peab -konsernin Suomen talous- ja lakiasioista vastaavana johtajana.

Talokeskuksen nykyinen toimitusjohtaja Jari Punkari on nimitetty Skaala IFN Oy:n toimitusjohtajaksi.

Rimon on toiminut Peabissa monipuolisissa tehtävissä. Hän on vastannut Suomen yhtiöiden taloudesta ja rahoituksesta. Operatiivisen johtamisen lisäksi hänellä on vahva kokemus strategiatyöstä, liiketoiminnan kehittämisestä ja kannattavuuden parantamisesta. Hänellä on myös kokemusta asiakaslähtöisestä asiantuntijapalveluiden johtamisesta ja kehittämisestä.

Lisätietoja:
hallituksen puheenjohtaja Harri Seppä, +358 400 494 484
toimitusjohtaja Jonatan Rimon, +358 50 460 6030

/

Talokeskuksen brändi uudistui, ja samalla uudistuivat myös verkkosivumme. Verkkosivustomme on nyt entistä selkeämpi ja helppokäyttöisempi ja taipuu mobiilisti. Pääset tutustumaan osaamiseemme ja tekemisiimme entistä monipuolisemmin ja avoimemmin.

Blogissa kerromme korjausrakentamisen ajankohtaisista asioista ja annamme asiantuntijavinkkejä kiinteistön arvon säilyttämiseen ja ylläpitämiseen. Verkkokauppamme tuotteita voivat ostaa yhtä lailla isännöitsijät, taloyhtiöt kuin taloyhtiöiden osakkaat. Tällä hetkellä verkkokaupasta voi ostaa vaikkapa sähköautojen latauspisteiden tarvekartoituksen tai asbestikartoituksen. Lisäämme tuotteita ja palveluita verkkokauppaan syksyn aikana. Kannattaa käydä kurkkaamassa. (more…)

/

Viime vuosina mediassa on puhuttu paljon erilaisista urakkamuodoista. On myös pohdittu, että korjaushankkeisiin liittyvät haasteet olisi ratkaistavissa pelkästään oikean urakkamuodon valinnalla. Taloyhtiöiden korjaushankkeista ei ole syytä tehdä ainakaan yhtään nykyistä monimutkaisempia. Mistä urakkamuodoissa oikeastaan on kysymys ja miksi sopivan urakkamuodon valinta on tärkeää? (more…)

/

Jokainen suomalainen tietää Paavo Nurmen ja hänen ansionsa urheilussa. Mutta kuka tietää, että hänen aikaansaannostaan olivat Suomen ensimmäiset ambulanssit?

Pääsin tapaamaan Mika Nurmea, Paavo Nurmen Säätiön hallituksen puheenjohtajaa. Fiilis oli jännittynyt. Olihan kyseessä juoksijalegendan pojanpoika. Vastassa minua oli nuori ja urheilullinen mies, joka ulkokuoren perusteella voisi itsekin olla olympiatason juoksija. Mika Nurmen saavutukset ovat kuitenkin toisaalla, siellä missä isoisäkin juoksijauran jälkeen toimi, eli kiinteistöalalla. (more…)