Ota yhteyttä!

Kaukolämpö, maalämpö vai näiden kahden yhdistelmä? Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän uusiminen on hanke, joka tarjoaa mahdollisuuden energiatehokkuuden lisäämiseen ja taloudellisiin säästöihin.

Lämmitysjärjestelmän uusiminen on ajankohtaista, kun nykyinen ratkaisu alkaa lähestyä teknisen käyttöikänsä loppua. Nyrkkisääntönä on se, että lämmitysjärjestelmään kannattaa kiinnittää huomiota jo ennen kuin on pakko.

– Kaukolämpökeskuksen käyttöikä on keskimäärin 20–25 vuotta. Uusimisen tarve huomataan yleensä kiinteistöjen kuntoarvioiden yhteydessä, mutta valitettavasti asiaan herätään joskus vasta silloin, kun laitteiston komponentit alkavat vuotaa tai lämmönsiirtimissä on vaurioita, kertoo Suomen Talokeskuksen LVI-suunnittelija Timo Torvinen.

Mitä vaihtoehtoja taloyhtiöillä on?

Lämmitysjärjestelmän uusimiseen on useita vaihtoehtoja ja Torvisen mukaan paras ratkaisu on aina tapauskohtainen. Osa taloyhtiöistä päätyy uudistamaan vain kaukolämpökeskuksensa ja osa haluaa korvata vanhan järjestelmän kokonaan esimerkiksi maalämpöä tai poistoilmaa hyödyntävällä lämpöpumppuratkaisulla. Lisäksi joillekin taloyhtiöille sopii se, että lämpöpumppu tuodaan kaukolämmön kylkeen rinnakkaisjärjestelmäksi tai joskus paras kombinaatio yhdistää esimerkiksi maalämmön ja aurinkopaneelit.

– Järkeviä mahdollisuuksia on useita ja me laadimme hankesuunnittelun yhteydessä investointilaskelmat jokaiselle vaihtoehdolle ja vertaamme niitä nykyiseen kaukolämpöratkaisuun. Tehtävät investointilaskelmat sisältävät muun muassa arviot eri ratkaisuiden kokonaiskustannuksista, energia- ja kustannussäästöistä, takaisinmaksuajoista sekä tuotoista.

Hyvä hankesuunnittelu kannattaa

Mikä on taloyhtiölle optimaalisin ratkaisu? Saadaanko hankkeelle ARAn energia-avustusta? Miten koko prosessi kulkee? Entä missä vaiheessa taloyhtiön hallituksen ja yhtiökokouksen on tehtävä päätöksiä? Lämmitysjärjestelmän uusiminen herättää kysymyksiä, mutta Torvisen mukaan juuri sitä varten Talokeskuksen hankesuunnittelu etenee tietyn konseptin mukaan ja helpottaa sekä isännöitsijän että hallituksen työtä.

– Taloyhtiön kanssa järjestetyn aloituspalaverin jälkeen teemme selvitykset ja käymme aina paikan päällä kohteessa. Hankesuunnitelman osana otamme kantaa myös avustuksiin ja mikäli E-lukulaskelmat asettuvat avustuksiin oikeuttavalle tasolle, autamme taloyhtiötä energia-avustusten hakemisessa. Lisäksi neuvomme ja konsultoimme vastuuhenkilöitä, koska prosessi vaatii oikea-aikaisia päätöksiä, eikä esimerkiksi tiedottamisen osuutta yhtiön osakkaille voi unohtaa. Kun homma lähtee heti alusta oikeille urille, uuden järjestelmän varsinainen suunnittelu sekä toteutus sujuu hienosti.

Patteriverkosto on fiksua säätää samalla

Lämmitysjärjestelmän uusimisurakkaan on usein järkevä liittää myös patteriverkoston huolto- ja perussäätö, jolla tasataan huone- ja huoneistokohtaista lämpötilaa ja parannetaan energiatehokkuutta.

– Itse suosittelen aina perussäätöä, mikäli sitä ei ole kiinteistössä aikaisemmin tehty. Urakka sisältää yleensä patteriverkoston venttiilien ja ilmausruuvien uusimisen, patteriverkoston mittauksen ja säädön sekä uusien termostaattien asennuksen. Kun tämä työ tehdään hyvin, saadaan koko kiinteistöön hallittu ja matala keskilämpötila, joka parantaa asumisviihtyvyyttä ja vähentää tuulettamisen tarvetta sekä energiahukkaa.

Talokeskus huolehtii kaikesta

Talokeskuksen lämmitysjärjestelmän suunnittelupalvelu on tehty taloyhtiöille helpoksi. Hankesuunnittelun lisäksi Talokeskuksen ammattilaiset suunnittelevat valitun lämmitysratkaisun, kilpailuttavat urakoitsijat, tekevät tekniset piirustukset, avustavat energia-avustusten kanssa ja esittelevät koko hankkeen kaikille osapuolille. Lisäksi työkokonaisuuteen voidaan liittää valvontavastuu, joka varmistaa hankkeen laadukkaan toteutuksen, tiivistää Torvinen.

– Talokeskuksella on kokenutta ja osaavaa porukkaa, joka ajaa puolueettomasti taloyhtiön etua ja etsii sen parhaan lämmitysratkaisun. Lisäksi meillä on tapana esittää suunnitelmat ja laskelmat niin selkeästi, että taloyhtiön hallituksen ja yhtiökokouksenkin on helppo tehdä oikeita päätöksiä ja varmistaa järkevä investointi.

Tutustu Talokeskuksen lämmitysjärjestelmän suunnittelupalveluun ja ota meihin yhteyttä. Varmistetaan yhdessä taloyhtiöllesi paras, energiatehokkain ja kustannuksiltaan järkevin ratkaisu.