Banneri-39.jpg

Energiatehokkuus keskiössä Kauppakeskus Kaaren suunnittelussa ja toteutuksessa

Lokakuussa 2013 avattiin Helsingin Kannelmäessä Kauppakeskus Kaari, joka on Suomen yhdeksänneksi suurin kauppakeskus. Kaari sijaitsee Suomen vilkkaimpien teiden, Kehä I:n ja Hämeenlinnanväylän risteyksessä ja sen lähivaikutusalueella asuu yli 200.000 ihmistä. Kauppakeskuksen omistaja ja rakennuttaja on HOK-Elanto.

Talokeskus oli mukana Kaaren suunnittelussa ja toteutuksessa vahvalla panoksella. Teimme kauppakeskukseen LVIA-suunnittelun, hoidimme kohteen sähkövalvonnan, laadimme kiinteistön huoltokirjan Tampuuri-järjestelmään ja teimme vaativalle kohteelle myös pelastussuunnitelman.

Kauppakeskus Kaaressa energiatehokkuus on otettu huomioon suunnittelusta asti. Kaari on rakennettu niin, että asiakkaalle miellyttävät olosuhteet saavutetaan mahdollisimman vähällä lämmön- ja sähkönkulutuksella.

Kaaren ilmanvaihto-, lämmitys- ja valaistusjärjestelmät antavat hyvät lähtökohdat energiatehokkuuteen. Sisälämpötilan kohdalla se tarkoittaa vuodenajan mukaista vaihtelua. Kesällä kauppakeskuksen sisälämpötilan annetaan nousta 23-25 asteeseen, jotta kevyissä kesävaatteissa liikkuvilla asiakkailla on mukavat oltavat. Talvivaatekaudella lämpötila voi olla noin 20 astetta. Kun talvella viilennystä ei tarvita yhtä paljon kuin kesällä, ilmanvaihtoa voidaan käyttää puolella teholla.

Kauppakeskuksen omat energiamanagerit ovat keskeisessä roolissa energiatehokkuuden saavuttamisessa. Managerit seuraavat kulutusta ja pitävät huolen, että kauppakeskus todella toimii tehokkaasti.

Kauppakeskus Kaari

  • HOK-Elannon historian mittavin hanke.
  • Kaareen odotetaan vuosittain noin 6,5 miljoonaa kävijää.
  • Liikeala on 46 500 neliömetriä ja kokonaispinta-ala 101 000 neliömetriä.
  • Parkkitilaa on 1700 autolle ja 600 pyörälle. 10 sähköautojen latauspistettä.
  • 12 ravintolaa, kaksi tavarataloa, hypermarket, 16 pukeutumisen erikoisliikettä, seitsemän sisustusliikettä, kolme vapaa-ajan ja urheilun myymälää.
  • Talokeskukselta LVIA-suunnittelu, sähkötöiden valvonta, huoltokirja sekä pelastussuunnitelma
  • Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Innovarch Oy ja pääurakoitsijana toimi Skanska Talonrakennus Oy.

Kuva: Kauppakeskus Kaari.

Hae sivuilta