Asbestikartoitukset kiinteistöihin ja osakehuoneistoihin

Ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä on käytetty asbestia sisältäviä materiaaleja, rakenteita ja laitteita. Kiinteistön omistaja vastaa siitä, että kiinteistöjen käyttö ja hoito voi tapahtua asbestin suhteen turvallisesti. Ennen erilaisten korjausten käynnistämistä on selvitettävä toimenpidealueelta mahdollisen asbestin esiintyminen ja sen vaikutukset korjaushankkeisiin.

Vuoden 2016 alusta tuli voimaan laki (684/2015) eräistä asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista ja valtioneuvoston asetus (798/2015) asbestityön turvallisuudesta. Nämä korvaavat aiemman asbestilainsäädännön.

Uuden lainsäädännön keskeinen sisältö on, että rakennustyöhön ryhtyvän on aina selvitettävä purettavien rakennusmateriaalien asbestipitoisuus. Ei riitä, että kaikki purkutyöt tilataan asbestipurkutyönä. Lisäksi asbestikartoituksen suorittajalta edellytetään riittävää perehtyneisyyttä. Talokeskuksella on vuosien kokemus asbesti- ja haitta-ainekartoituksista. Tarjoamme asbestikartoitukset niin taloyhtiöille kuin yksittäisille osakkaille ja kiinteistönomistajille.

Asbestikartoituksen muistilista:

 • Asbestikartoitus on pakollinen kaikissa purkutöissä, myös yksittäisissä huoneistoissa
 • Purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina selvitettävä
 • Asbestia on käytetty mm. laattojen sauma- ja kiinnityslaasteissa, liimoissa, tapettiliistereissä, putkistoeristeissä, lattiapinnoitteissa, maaleissa yms.
 • Asbestin käyttö kiellettiin vuoden 1994 alusta (asbestia voi esiintyä vielä vuonna 1994 valmistuneissa rakennuksissa, jos niiden rakentaminen on aloitettu aikaisemmin)
 • Koskee mm. kylpyhuoneremonttia, keittiöremonttia, väliseinien purkua - jopa tapettien vaihdon yhteydessä asbestikartoitus on huomioitava
 • Myös taloyhtiökorjauksissa, kuten putkisto- ja julkisivusaneerauksissa, tulee selvittää asbesti- ja haitta-aineiden olemassaolo. Asbestia voi löytyä myös julkisivupinnoitteista, julkisivujen ja kattojen verhousmateriaaleista ja sokkelin vesieristeistä.

Kysymyksiä ja vastauksia asbestikartoituksesta

K: Olen tekemässä kylpyhuoneremonttia, ja talossa on tehty putkiremontti 2010 - tarvitaanko asbestikartoitus?

V: Kylpyhuoneen asbestikartoitusta ei tarvita. Asbestikartoitus on tehty putkiremontin yhteydessä, ja vuoden 1994 jälkeen ei rakennusmateriaaleissa ole sallittu asbestia

K: Teetän keittiöremontin. Pitääkö asbestikartoitus teettää?

V: Pitää, jos keittiön laatoitus tehty ennen vuotta 1994 tai lattiapintoja on tarkoitus uusia samassa yhteydessä.

K: Haluan vaihtaa tapetit. Tarvitaanko asbestikartoitus?

V: Joissain tapettiliistereissä on käytetty asbestia, joten kartoitus on tarpeen jos vanhat tapetit poistetaan.

K: Aion asentaa vanhan muovimaton päälle laminaatin, pitääkö asbestikartoitus teettää?

V: Jos vanhaa lattiaa ei pureta, niin kartoitusta ei tarvita. Muista kuitenkin tehdä huoneistoremontista ilmoitus taloyhtiölle.

K: Taloyhtiössämme aiotaan teettää varsin kattava julkisivusaneeraus. Mitä haitta-ainetutkimuksia tulee teettää ennen korjaussuunnittelun käynnistämistä?

V: Ennen vuotta 1994 rakennettujen kiinteistöjen ulkoverhousten ja parvekkeiden maalin ja esim. levyverhouksen asbestipitoisuus tulee selvittää. Elementtien saumamassasta tulee selvittää niiden PCB- ja lyijypitoisuus. Ns. Vartti-katteen asbestipitoisuus tulee selvittää samoin kuin vanhempien tiilikattojen asbestipitoisuus. Vanhoissa ns. huopakatoissa tai katteiden aluskatteissa saattaa olla asbestia tai PAH-yhdisteitä, myös nämä tulisi selvittää samoin kuin sokkelin vesieristyksen asbesti- ja PAH-pitoisuudet.

Asbestikartoitukset

 • Paikallistamme asbestipitoiset materiaalit
 • Arvioimme em. materiaalien kunnon ja korjaustoimenpiteiden tarpeen
 • Laadimme raportin

Asbestisuunnitelmat

 • Esitämme korjaus- ja saneeraustoimenpiteet tilakohtaisesti
 • Laadimme piirustukset ja työselostuksen

Rakennuttajapalvelut

 • Laadimme tarjouspyyntöasiapaperit
 • Avustamme tarjousten käsittelyssä ja urakan solmimisessa

Lisäpalvelut

 • Hoidamme urakoiden valvonnat ja vastaanottotarkastukset

Ota yhteyttä

Soita minulle puh. 044 750 6880 tai jätä tarjouspyyntö, niin katsotaan yhdessä, millainen remontti sinulla on kyseessä ja montako näytettä tarvittaisiin.

Jari Puolakka
Asbesti- ja haitta-ainekartoittaja

Hae sivuilta