näsin_ryhmäkorjaus.jpg

Vuosikymmeniä lisää elinkaarta ja asumismukavuutta

Porvoossa toteutettu kolmen taloyhtiön ryhmäkorjaushanke on jo melkoinen mediajulkkis ainakin kiinteistöalalla. Hanketta on hyvä esitellä, sillä suuruudestaan ja monitahoisuudestaan huolimatta se valmistui aikataulussa ja budjetissa. Nyt Näsissä asutaan tyytyväisinä taloissa, joiden elinkaareen on saatu 40 vuotta lisää.

- Olen suorastaan ällistynyt asukkaiden joustavuudesta, tulevaisuuteen tähtäävästä ajattelusta ja sietokyvystä valtavan, vuosia kestäneen korjaushankkeen suhteen, huudahtaa Näsin Isännöinnistä korjaushankkeen valmistuttua eläkkeelle jäänyt isännöitsijä Tuula Kallio. Hänellä ja Porvoon Näsin alueen kolmen taloyhtiön 640 huoneiston asukkailla on takanaan yli kolme vuotta kestänyt ryhmärakennushanke, joka valmistui vuoden 2015 alussa.

Asunto-osakeyhtiöt Porvoonportti, Näsinkumpu ja Näsinsilta ovat ennenkin tottuneet toimimaan yhteistyössä yhdessä omistamansa isännöintitoimiston kautta, joten niille oli luontevaa lähteä toteuttamaan myös hissiprojektia ryhmäkorjauksena. Korjaushankkeen projektinjohtoon valittiin Talokeskus ja pääurakoitsijaksi Lemminkäinen Talo Oy.

Neljän tornitalon hissit uusittiin, ja yhteentoista matalampaan rakennettiin uudet hissitornielementit, sillä kolmen asuinkerroksen taloissa ei alun perin ollut hissejä lainkaan. Lemminkäisen patentoimalla menetelmällä hissitornit saatiin sovitettua rakennusrungon ulkopuolelle, ja koko portaikko rakennettiin uudestaan. Koska myös putkiremontti oli 60-70-luvulla rakennetuissa yhtiöissä ajankohtainen, sovitettiin remontit yhteen.

Pienemmissä Näsinkummussa ja Näsinsillassa putkiremontti toteutettiin uusin menetelmin viemärien sisäpuolisella saneerauksella ja vesijohtojen uusimisella. Ensin rakennetussa Porvoonportissa putkisto oli ehtinyt jo niin huonoon kuntoon, että perinteinen putkistojen uusiminen todettiin parhaaksi vaihtoehdoksi, ja samalla kaikki yhtiön kylpyhuoneet uusittiin tämän päivän tasoon. Neliöhinnaksi remonteille on muodostunut noin 700-1000 neliömetriä kohden, riippuen yhtiöstä ja myös asuinkerroksesta, koska lain mukaan uuden hissin rakentaminen jyvitetään asuinkerroksen mukaan.

- Asumiseen menee kuluja aina, ja asuinmuodosta riippumatta huonosti käy, jos ei korjata. Keneltäkään en ole kuullut sellaista kommenttia, että hissiurakka olisi ollut turha, ja myös putkistojen korjaamisen tarpeellisuus on ymmärretty, sanoo As Oy Näsinkummun hallituksen puheenjohtaja Matti Nurminen.

- Kustannukset on pystytty hyväksymään, kun vastineeksi on saatu toimivat putkistot ja uudet hissit sekä osassa taloista energiaa säästävä lämmön talteenottojärjestelmä tai uudet kylpyhuoneet. Autoimme parhaamme mukaan rahoituskysymyksissä, esimerkiksi pienellä eläkkeellä eläviä ohjattiin hakemaan asumistukea, Tuula Kallio sanoo.

Rahoitukseen on yhtiöissä isännöitsijän johdolla mietitty monenlaisia ratkaisuja, joista yksi on lisärakennusoikeuden myynti. Porvoon kaupunki on suhtautunut asiaan myönteisesti, ja alueen kaavaa ollaan muuttamassa niin, että väljään rakennettujen talojen väliin on mahdollista rakentaa uusia kerrostaloja. Myös kolmikerroksisten talojen korottaminen yhdellä tai jopa kahdella kerroksella on mahdollista, ja siihen on varauduttu jo hissiurakassa - tornit kohoavat kerroksen verran nykyisten kattojen yläpuolelle.

- Alueella ovat palvelut lähellä ja keskusta lyhyen kävelymatkan päässä. Helsinkiin on lyhyt matka ja helppo bussiyhteys, joten alueen vetovoimaisuus tulee vain kasvamaan. Asuntojen hinnat ovat tällä hetkellä alamaissa, mutta uskon että viiden vuoden kuluessa remontti tulee asuntojen hinnoissa takaisin, Tuula Kallio arvioi.

- Isännöitsijän näkökulmasta tämä on loppujen lopuksi ollut helppo kokonaisuus. Olen pysynyt pääosin poissa työmaalta ja keskittynyt hallintoon ja rahoitukseen. Työmaan asioihin liittyvät asiat olen siirtänyt valvojille.

Nyt Näsissä päästään vuosien työmaaelämän jälkeen elämään normaalia arkea, ja paikat laitetaan kuntoon rakentamisen jäljiltä. Seuraavaksi käsittelyyn tulee isännöitsijän mukaan turvallisuus ja liikkuminen pelastussuunnitelmien ja paikkamerkintöjen parantamisen muodossa.

- On tärkeää saada ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen, ja se on onnistunut aika hyvin, Kallio ja Nurminen toteavat.

Hae sivuilta