korkeavuorenkatu9_banneri.jpg

Talo sai arvoisensa julkisivun ja ikkunat

Helsingin kantakaupungissa sijaitseva As Oy Korkeavuorenkatu 9 sai uudistetun julkisivun. Hanke oli pitkä prosessi, mutta lopputuloksena saatiin kiinteistön arvoa kohottava julkisivu. Asetettu budjettikin alittui.

Julkisivuremontin suunnittelu oli pitkä prosessi ja siinä otettiin myös välillä aikalisä. Rappaus oli tullut elinkaarensa päähän ja 1960-luvulla asennetut ikkunat samoin. Ikkunoiden kunnostusta pohdittiin, mutta lopulta päädyttiin uusimaan ja palauttamaan ne alkuperäisen kaltaisiksi, pieniruutuisiksi ikkunoiksi.

Taloyhtiössä toteutettiin vuosina 2008-2009 putkiremontti, ja sen jälkeen tahtotilana oli parantaa ikkunoita ja tehdä julkisivuremontti. Suunnitteluun otettiin kuitenkin aikalisä ja teetettiin julkisivun kuntotutkimus, jonka perusteella selvisikin, että remontti pitää tehdä mahdollisimman pian.

Pommivaurio ei aiheuttanut toimenpiteitä

Kiinteistöön on jatkosodan pommituksissa osunut pommi, ja osa julkisivusta tuhoutui tuolloin.

"Aikanaan julkisivu on muurattu kunnolla, joten vanhat pommivauriot eivät vaikuttaneet hankkeeseen", kertoo Juha Hartikka Talokeskukselta.

1926 valmistunut taloyhtiö haluttiin palauttaa aikakautensa tyyliin julkisivun osalta. Väritys ei muuttunut radikaalisti ja rappaustavaksi valittiin aikakaudelle tyypillinen aaltoileva eli niin sanottu loimurappaus. Värisuunnittelusta vastasi rakennuskonservaattori Pentti Pietarila.

Talokeskus vastasi koheten rakennesuunnittelusta, valvonnasta ja projektinjohdosta.

Aikataulu piti säästä huolimatta

Työt käynnistettiin kevättalvella 2015. Julkisivukorjauksiin ei sää suoranaisesti vaikuta, vaan töitä voidaan tehdä myös talvella. Haasteena rappaustyölle oli kuitenkin kostea ja kylmä alkukesä.

"Hankkeessa ei säästetty väärästä päästä - töitä ei lähdetty tekemään hätiköiden", Hartikka painottaa.

Aikataulutus piti hyvin, vaikka kaupungin keskustassa on monta muuttujaa. Muun muassa raitiolinja 10:n päätepysäkkiä jouduttiin siirtämään, koska se olisi muuten jäänyt työmaan alle.

Työn jaksottaminen mietittiin tarkkaan.

"Työvaiheet kannattaa miettiä hyvissä ajoin etukäteen. Jaksotuksessa pitää ottaa huomioon muun muassa se, miten aurinko lämmittää", Hartikka muistuttaa.

Aluksi tehtiin sisäpihan julkisivut, jotka etelään avautuvina olisi ollut kuuma tehdä keskikesällä, ja sen jälkeen siirryttiin varjoisimmille kadun puolille.

"Asukkaille rappausaika oli hieman ikävää, sillä ikkunat peitettiin kovalevyillä. Jos huoneiston ikkunat olivat kaikki samaan suuntaan, saattoi tulla olo kuin asuisi kellarissa. Tämä yllätti monet", kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikael Tuompo.

Julkisivuremontti valmistui syksyllä 2015. Aivan pian julkisivua ei tarvitse uudistaa, sillä verkotettu rappaus kestää arviolta seuraavat 50 vuotta.

Teksti: Mervi Ala-Prinkkilä

Hae sivuilta