referenssi_kalevantalo.jpg

Satavuotiaan graniittilinnan ullakko ja sisäpihan julkisivut uusittiin

Hotelli Seurahuoneen ja Nordean pankkikonttorin toiminta oli turvattava, kun satavuotiaan Kalevan talon katto ja sisäpihan julkisivu uusittiin. Käyttäjät jaksoivat yli vuoden kestäneen remontin läpi toiminnot huomioivan korjaustavan ja aktiivisen viestinnän avulla.

Kalevan talo Helsingin keskustassa, Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa sai uuden katon vuonna 2014. Voisi sanoa, että oli jo aikakin, sillä edellinen kesti sata vuotta - talon rakentamisesta vuodesta 1913 saakka.

"Samanlaista käyttöikää tavoitellaan uudellekin katolle", toteaa julkisivusaneerausyksikön päällikkö Juha Hartikka Suomen Talokeskuksesta. Hän toimi projektipäällikkönä arvokiinteistön korjaushankkeessa ja johtaa myös Talokeskuksen Arvokiinteistöpalveluryhmää. Talokeskus vastasi myös hankkeen rakennus-, lvi- ja sähkötöiden valvonnasta. Kattourakan ohella sisäpihan puolella uusittiin hotellin ikkunat sekä pihakansi, kunnostettiin pankin tammi-ikkunat ja rapattiin julkisivut.

"Kattorakenne uusittiin kokonaisuudessaan hoviin asti, uudelle ullakolle rakennettiin uudet ilmanvaihtokonehuoneet ja paloturvallisuus parani oleellisesti asianmukaisten palokatkojen myötä. Katto oli vuotanut ja ylimpiin hotellihuoneisiin oli tullut vesivaurioita kattoon. Korjaus paransi rakennuksen käytettävyyttä", Hartikka huomauttaa.

Vaikka katto rakennettiin kokonaan uudestaan, kunnioitettiin vanhaa: esimerkiksi peltikaton sipulirakenteet uusittiin täysin alkuperäisen mallin mukaisiksi. Kyseessä on Museoviraston suojelema kohde, ja kaupunginmuseon kanssa tehtiin aktiivisesti yhteistyötä. Museolla piti hyväksyttää esimerkiksi värimääritykset ja ikkunoiden listoituksen mallit, ja kaikki purettavat rakenteet dokumentoitiin ennen purkua tallennettavaksi museon arkistoon.

Erikoisjärjestelyjä sijainnin ja ympärivuorokautisen liiketoiminnan takia

Kun arvorakennus sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Rautatieaseman naapurissa, sen ohi kulkee kaksi Suomen vilkkaimpiin kuuluvaa katua joita molempia pitkin kulkee useita raitiotielinjoja, ja kun rakennuksessa toimii pankin pääkonttoritasoisia toimintoja sekä hotelli, joiden toiminta ei saa häiriintyä, se asettaa tiukat reunaehdot katto- ja julkisivuremontille.

"Tavanomaisessa toimistokiinteistössä olisivat illat ja yöt työmaatoiminnoille vapaata aikaa. Nyt oli päivisin varottava häiritsemästä pankkitoimintaa ja öiseen aikaan huomioitava hotellin nukkuvat asiakkaat sekä yökerhotilojen käyttäjät", toteaa asiakkuuspäällikkö Markus Mikkola kiinteistön omistavasta Sponda Oyj:stä.

Tehtävässä kuitenkin onnistuttiin, vaikka se merkitsikin sitä, että työ kesti pitemmän aikaa. Meluavia töitä, kuten sisäpihan ikkunoiden vaihto, tehtiin viikonloppuisin. Sisäpihan kiveyksen uusimista varten rakennettiin äänieristetty työpiste, jossa kivien leikkaaminen tapahtui.

Kattorakenteet purettiin ja uusittiin yläpohjaa myöten, ja purkujätettä syntyi kymmeniä tonneja. Se piti saada pois ja uudet teräksiset kattokehät ja muu rakennusmateriaali tilalle, mutta sisäpihaa ei voinut käyttää hyödyksi, koska sinne ei pääse ajoneuvolla ja pihan kantavuus muutenkin oli rajoitettu. Nostot piti hoitaa kadun puolelta - öiseen aikaan, kun raitiovaunuliikenne oli pysähdyksissä.

"Helsingin kaupungilla on tiukat rajoitukset nostoille ja katualueiden käytölle: esimerkiksi liikenteenohjaus piti järjestää öisten nostojen aikana. Työnaikaiseen paloturvallisuuteen ja hätäpoistumisteihin kiinnitettiin tavallistakin enemmän huomiota käyttäjien takia, mikä lisäsi valvonnan tarvetta", Juha Hartikka mainitsee.

kalevantalo_5.jpgkalevantalo_4.jpg
kalevantalo_3.jpgkalevantalo_2.jpg
kalevantalo_1.jpg

Hae sivuilta