finnsbacka_1.jpg

As Oy Finnsbacka I:lle uusi uljas julkisivu

1970-luvun rakennukset ovat nyt julkisivukorjausiässä. Huolellisesti suunnitellulla korjaushankkeella julkisivulle saadaan paitsi raikasta ilmettä, myös vuosikymmeniä lisää elinkaarta.

Karu totuus Asunto Oy Finnsbacka I:n julkisivun kunnosta selvisi vuonna 2011 tehdystä kuntotutkimuksesta: kahden kerrostalon taloyhtiössä julkisivujen pesubetonielementit olivat tulleet tiensä päähän. Vuonna 1978 rakennetussa taloyhtiössä oli aika alkaa keskustella julkisivuremontista.

Ensimmäinen vaihe oli hankesuunnitelma, joka ohjasi valittavaa korjaustapaa ja hankkeen laajuutta. Sen perusteella julkisivumateriaaliksi valittiin Stonel-tiililaattaverhous. Vaihtoehtoinen tapa, paikalla muuraus olisi tullut kalliimmaksi. Stoneliin oli äskettäin päätynyt myös naapuritaloyhtiö As Oy Finnsbacka II.

- Osakkaat suhtautuivat tietoon tulossa olevasta korjaushankkeesta myönteisesti alusta alkaen, koska kuntotutkimuksen perusteella ja omin silminkin nähden oli selvää, että jotain on tehtävä. Erityisesti talossa asuvat osakkaat olivat sitä mieltä, että tehdään kunnollinen peruskorjaus, johon sisällytetään ulkovaipan, parvekkeiden, ikkunoiden ja parvekeovien uusiminen lisäksi myös savunpoistojärjestelmä porrashuoneisiin ja ilmanvaihdon sekä vesikaton uusimiset, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Gunn Eriksson.

Samassa yhteydessä päätettiin rakentaa salaojajärjestelmä sekä kunnostaa pihaa.

- Yhtiö päätti, että tulee kokonaisedullisemmaksi teettää nämä asiat kerralla, ja samalla minimoidaan haitta asumiselle, talossa yli 20 vuotta asunut Gunn Eriksson sanoo.

Asumisen haitta julkisivuremontissa jää kohtuullisen vähäiseksi, koska huoneistoihin ei juurikaan mennä sisälle. As Oy Finnsbackassa varsinaiset korjaustyöt alkoivat vanhojen betonielementtien purulla tammikuussa. Urakoitsijaksi valittiin tiukan kilpailun kautta Etelä-Suomen Lähiökunnostajat Oy. Asukkaiden helpotukseksi leuto talvi edesauttoi työn etenemistä. Asukkaat olivat myös asennoituneet siihen, että haitta on väliaikaista. Valmiista julkisivuista ja uusista parvekkeista päästiin syksyllä.

Hae sivuilta