Espoon sairaala iso.jpg

Espoon sairaala keskittyy hyvään kuntoutukseen

Espoon sairaalassa on kymmeniä kilometrejä ilmanvaihtokanavia ja satoja kilometrejä sähkökaapeleita, mutta tekniikka on pinnan alla. Käyttäjälle sairaalasta tulee miellyttävä, kuntoutumista edistävä rauhallinen ympäristö, jossa potilailla on omat huoneet ja henkilökunnalla hyvät edellytykset tehdä työtä.

Espoon sairaalan uudisosan potilashuoneet ovat kalustusta vaille valmiina, ja vuodeosastoilla on tehty jo loppusiivous. Ensimmäinen kerros vastaanottoauloineen ja hammashoitohuoneineen on vielä keskeneräinen. Uudisosan ja vanhan Jorvin sairaalan yhdistävän lasitetun yhdyskäytävän pellityksiä viimeistellään. Valmista tulee kesäkuun loppuun mennessä, ja käyttöön uusi sairaala otettaneen vuodenvaihteessa.

- Kyseessä on Espoon kaupungin suurin talonrakennushanke ja myös Lujatalon suurin yksittäinen kohde. Työllistäjänä tämä on ollut merkittävä hanke, kertoo rakennushankkeen Työpäällikkö Timo Salo-Tuisku Lujatalo Oy:stä.

Sairaala toteutetaan Suunnittele ja rakenna -hankkeena, eli Lujatalo vastaa myös kohteen suunnittelusta. Kokemusta vastaavista kohteista Lujalla on kertynyt esimerkiksi Espoon Sola Business Valley ja Vuosaaren sataman rakennushankkeessa. Rakennuttajan kannalta urakkamuodon etuna on erityisesti aikatauluttamisessa, kun suunnittelua on pystytty tekemään rinnan rakentamisen kanssa.

- Suunnittelukustannuksia ei tarvitse sitoa jo paljon ennen kuin urakka lähtee laskentaan, vaan kulut muodostuvat sitä mukaa kun rakennetaan. SR-urakassa pystymme myös hyödyntämään enemmän tietotaitoamme, Salo-Tuisku kertoo.

Rauhaisat olosuhteet kuntoutumiseen

Uuteen sairaalaan tulee 270 potilaspaikkaa yhden hengen huoneisiin. Se on kuntoutussairaala ja sen suunnittelussa on huomioitu mahdollisuus rauhalliseen toipumiseen ja esimerkiksi läheisten läsnäoloon. Myös hoitajien työolojen parantamiseen on kiinnitetty huomiota tilojen suunnittelussa.

Sairaalassa toimivat myös päivä- ja kotisairaala, geriatrinen poliklinikka, saattohoitoyksikkö, suun terveydenhuollon yksikkö sekä Espoon apuvälinekeskus. Espoon sairaalan ja Jorvin sairaalan välille tulee henkilöliikenne- ja huoltoyhteys. Sairaalan kellarikerroksiin tulee yhteensä noin 1 000 pysäköintipaikkaa potilaiden, asiakkaiden ja henkilökunnan käyttöön.

Energiankulutus optimoitu

Sairaalan elinkaaren aikainen energiakulutus on optimoitu ja ympäristöhaitat minimoitu. Sairaalan hiilijalanjäljen pienentämiseksi on katolle asennettu Espoon tehokkain aurinkokeräinjärjestelmä, jonka tuotto vastaa noin kahdeksan sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Lämmön talteenottojärjestelmä palauttaa poistoilman sisältämän lämpöenergian hyötytehona takaisin tuloilman lämmitykseen, ja jäähdytysjärjestelmän tuottama lauhdutuslämpö palautetaan kaukolämpöverkkoon.

Tilat on tehty muuntumaan helposti uusia tarpeita vastaavaksi. Huolto- ja muutostyöt voidaan tehdä siten, että sairaalan toiminnalle aiheutuu mahdollisimman vähän häiriötä.

Sopimuksen mukaan Lujatalo ottaa myös kiinteistön ylläpitovastuun kymmeneksi vuodeksi.

- Riski ylläpitokuluista on rakennuttajalle pienempi kun ylläpitovastuu on urakoitsijalla. Pyydämme itsekin järjestelmätoimittajien takuut tavallista pidemmälle ajalle. Ratkaisu ei ole rakennusvaiheessa edullisin, mutta takuut huomioidaan kokonaiskustannuksissa. Ylläpidossa vastuullamme on urakkasuoritukseemme kuuluvien koneiden ja laitteiden huollot ja toimivuus ja pintojen osalta kulutuskestävyys eli pitkäikäisyys, sekä teknisten tilojen siivoukset Salo-Tuisku kertoo.

Talokeskus koordinoimassa talotekniikkaa ja sähkötöitä

Talokeskus on hankkeessa mukana talotekniikka- ja sähkötöiden koordinaattorina. Kohde on merkittävä referenssi myös Talokeskukselle, kertoo talotekniikkakoordinaattori Jari Lapila Talokeskukselta.

Timo Salo-Tuisku on ollut tyytyväinen yhteistyöhön Talokeskuksen kanssa. Talokeskus on toiminut tarjousvaiheessa asiantuntijana ja varmistanut, että hintataso on kohdallaan sisältöön nähden. Tehtäviin kuuluu myös suunnitelmien tarkistaminen ja talotekniikka- sekä sähköasennusten valvonta.

- Taloteknisissä järjestelmissä on paljon uutta tekniikkaa, jonka luotettavuudesta on varmistuttava, Timo Salo-Tuisku huomauttaa.

- Talokeskus on tuttu ja turvallinen kumppani, jonka asiantuntemukseen voin luottaa. Tunnemme toisemme ja yhteydenpito on helppoa ja mutkatonta, Salo-Tuisku kiittää.

LVI-tekniikkaa lukuina

 • Sairaala sisältää 15 erillistä LVI-teknistä järjestelmää
 • Ilmanvaihtokoneita 24 kpl (erillispuhaltimia n. 100 kpl)
 • Ilmanvaihtokanavaa noin 24 km
 • Putkistoja noin 110 km
 • Vesipisteitä noin 1400 kpl (joista noin 300 wc-istuinta)

Sähkö- ja teletekniikkaa lukuina

 • Sairaala sisältää 40 kappaletta erillisiä sähkö-, tele- sekä turvajärjestelmiä
 • Sähkö ja telejärjestelmäkeskuksia n. 700 kpl
 • Valaisimia 10 000 kpl
 • Kaapeliarinoita 30 km
 • 1500 km sähkö- ja telekaapeleita
 • 2 muuntamoa (2 MVA / kpl)
 • 2 varavoimakonetta

Artikkeli on julkaistu Kiinteistösektorissa 2/2016. Kuva: Pekka Rousi.

Hae sivuilta